POLİSAJ : Polisaj, çıplak gözle görünemeyecek kadar küçük çizgiler kalıncaya kadar malzeme yüzeyinin aşındırıcı tozlarla çizilmesidir. Çizilme işlemi tekerleklere yapıştırılmış aşındırıcı parçalarla sağlanır.

Günümüzde polisaj işlemi için şeritler kullanılmaktadır. Şeritler yüzeyden bir miktar malzemeyi aşındırarak alırlar. Polisaj işlemi için kullanılan bu tekerlekler piyasada polisaj kesici olarak adlandırılırlar.


PARLATMA :
Parlatmayı polisajlanmış yüzeye ayna parlaklığı seviyesinde düzgünlük ve görünüme getirme işlemi olarak tanımlayabiliriz. Çok iyi aşındırıcıyla kaplanmış esnek tekerlerin uyguladığı ısı ve basınçla parlatma yapılır.
Parlatma ya da piyasa adıyla ‘fırça’ işleminde aşındırıcı toz yoktur. Tekere sadece cila sürülür.
 Parlatma da kendi içinde iki kısımda incelenebilir. Yağlı keçeden gelen malzeme ilk önce ‘kesici’ denen cila ile işlenir. Burada parça yüzey çiziklerinden arındırılır. Daha sonra parlatma cilası ile yüzey ayna parlaklığına
getirilir. Bu polisajın son işlemidir


Polisaj ve parlatma, aşındırma olarak bilinen işlemin yüzey pürüzsüzleştirme için kullanılan kısmıdır. 
Aşındırma işlemi, metal yüzeyindeki çapakları ve parçacıkları aşındırıcı olarak adlandırılan ve göreceli olarak o metalden daha sert parçacıklar ile temizleme işlemidir. 

Kaplanmak üzere elinize geçen parçalar çoğu zaman pürüzlü, kirli ve yağlı yüzeylere sahiptirler. 
Cilalama ve parlatmanın asıl amacı kaplanacak malzemenin yüzeyini yeterli derecede
pürüzsüzleştirmektir

Pürüzsüzlük, pürüzlerin uç noktasıyla çukurların alt noktası arasındaki düşey mesafeyi ortadan kaldırmaktır.

Polisajda, yüzeyin pürüzlülük derecesine göre yüzey işlem yapılır. 

..

Yukarı Git
Arama: Ara